Kijk en luister naar RTV Amstelveen en kom er achter hoe je kan communiceren met je kindje nog voor ze kunnen praten…
Babygebaren Amstelveen is te gast bij RTV voor een radio uitzending. Hierin leg ik uit hoe het babygebaren-programma werkt en wat Babygebaren voor jullie gezin kan betekenen. Wist je dat je met je baby kan communiceren nog voor ze kan praten? 

Baby’s vertellen ons zo veel meer dan we dachten. Als je deze signalen weet op te vangen, kun je al heel vroeg met je baby communiceren.
Door heel het land faciliteert Babygebaren Nederland cursussen om een goede communicatie tussen ouder en kind, en het welzijn van beiden, te stimuleren, nu ook in Amstelveen. Voordat de mens zover ontwikkeld was dat we konden spreken, werd er vooral gecommuniceerd met lichaamstaal. Bij kinderen die nog niet kunnen spreken, is dit nog heel duidelijk zichtbaar. Die kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen, zien en denken.
Het zijn vaak de volwassenen die dit niet begrijpen. Vanaf zes maanden kunnen baby’s associaties leggen tussen een woord en een gebaar, ze kunnen gebaren beter onthouden en ze hebben de motorische vaardigheden om zelf gebaren te maken.
Tijdens een cursus worden spelenderwijs gebaren aangeleerd door middel van liedjes en verhaaltjes. Dit zijn de officiële gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een baby van 8 maanden nog niet praat, terwijl een baby die gebarentaal heeft geleerd op die leeftijd al met 5 gebaren en 1 gesproken woord kan communiceren. Een kind van 18 maanden kent gemiddeld 10-50 gesproken woorden en een kind die gebarentaal heeft geleerd op die leeftijd kent gemiddeld 79 gebaren en 105 gesproken woorden. Onthullend dat een bewust gebruik maken van lichaamstaal zo krachtig stimuleert.
Indra gaat in op vragen zoals: Heeft het kindje wel de kans om zich op zijn eigen niveau te ontwikkelen? Op zijn eigen manier? Worden kindjes geen projecten? Wat is het verschil tussen het brein van jongens en meisjes? Wanneer is in Nederland de Babygebarenbewustwording begonnen en hoe kwam dit zo? Hoe is de ontwikkeling van deze bewustwording in Amstelveen? Hoe draagt de cursus bij aan de verrijking van de band met je kind? Want een baby voelt dat er van hem of haar gehouden wordt. Door dat gevoel kan hij zich goed ontwikkelen. Dat noemen we ook wel ‘hechten aan je baby’.
De radio uitzending is de hele maand november te beluisteren op dinsdag, donderdag en zaterdag om twaalf uur ’s middags en op zondag om zeven uur ’s avonds. Te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45. Online te beluisteren via de link:http://rtvamstelveen.nl/wp-content/themes/rtv/radio.html

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin