Kamishibai: het verteltheater
Voorlezen is leuk, gezellig én leerzaam. Maar het kan nog leuker… met een verteltheater!
Steeds meer verhalen worden uitgebracht op platen van A3-formaat die in een vertelkastje passen. In Japan, waar dit verteltheater vandaan komt, noemen ze het een Kamishibai, dat “papiertheater” betekent. De nieuwsgierigheid van kinderen wordt al gewekt als het kastje nog gesloten is. Dit verdiept de concentratie op het verhaal, waardoor kinderen de informatie beter kunnen onthouden en verwerken. Achter elke nieuwe plaat wacht weer een nieuwe verrassing. Deze concentratie zorgt voor betrokkenheid en versterkt het wij-gevoel. Kinderen worden gestimuleerd om samen na te denken over oplossingen voor problemen die in het verhaal naar voren komen.
De verteller heeft hierbij een belangrijke rol en zorgt voor de integratie tijdens het verhaal. Wanneer je bijvoorbeeld voorleest aan een groep kinderen van verschillende leeftijden, zul je tijdens het verhaal continu moeten improviseren zodat het verhaal zowel voor de jongste kinderen van 1,5 jaar als ook voor de grotere kinderen van 3 jaar interessant blijft.
De jongsten hebben vaak een korte spanningsboog en moeten gedurende het verhaal erbij betrokken worden.
Wat goed werkt is kinderen bij hun naam te noemen en heel gericht vragen te stellen of dingen uit het plaatje te benoemen. “Kijk eens Sofie, de poes is verstopt! Zie jij hem daar achter de boom staan?”
De oudere peuters worden graag uitgedaagd met vragen als bijvoorbeeld: “Hoeveel bloemen zie je?” “Welke kleuren zie je?” En met vragen of iets groot of klein is en over andere tegenstellingen die ze kunnen benoemen.
Benieuwd naar welke verhalen we op A3 formaat aanbieden? Kijk hier voor een overzicht. Wil je zelf ook aan de slag met de Kamishibai? Je kunt hem hier bestellen voor 79,95 euro (incl. btw excl. verzendkosten) of als je handig bent dan kun je er zelf een maken!