Toen we laatst in de dierentuin waren kon een bezoekje aan de Gorilla’s niet ontbreken. Wat een geweldige dieren zijn dat. Maar waarom kunnen ze niet praten zoals wij?
Thuis achter mijn tablet ging ik op onderzoek. Het blijkt dat apen door hun platte tong niet in staat zijn bepaalde klanken te maken. En ook het combineren van de klanten is voor apen moeilijk, doordat hun cognitieve vermogen onvoldoende ontwikkeld is.
Maar apen maken wel gebruik van gebarentaal! Zo beschikken gorilla’s over een repertoire van 102 gebaren die ze gebruiken om te communiceren. Dit zijn niet de zelfde gebaren die wij als mensen gebruiken, maar ze zijn wel in staat onze gebaren te leren. Bekijk hier het filmpje hoe Koko in gebarentaal communiceert.

Waar komt gebarentaal vandaag?
Voordat de mens zover ontwikkeld was dat we konden spreken, werd er gecommuniceerd in gebarentaal. Bij kinderen die nog niet praten, is dit nog heel duidelijk zichtbaar. Ze kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen, zien en denken. Het zijn vaak de volwassen die hen niet begrijpen.
Het gebruik van gebaren is dus al heel oud en de gebarentaal zoals wij die kennen is afkomstig uit de dovengemeenschap. De gebaren die je in het filmpje hebt kunnen zien komen niet allemaal overeen met de gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Dat komt omdat ze in de VS andere gebaren gebruiken dan in Nederland. Zelfs binnen Nederland zie je soms nog verschillen. De Nederlandse gebarentaal is pas sinds 2010 de gestandaardiseerd. Daarvoor zag je, net als de dialecten verschillende variaties per regio.

Is Babygebaren het zelfde als gebarentaal?
Hoe zit het met babygebaren? Worden hier de zelfde gebaren gebruikt als in de gebarentaal die dove mensen gebruiken? Ja, de gebaren die je je baby kunt leren zijn inderdaad de zelfde gebaren. Er is wel één heel belangrijk verschil en dat is dat we er gewoon bij blijven praten en de gebaren puur ter ondersteuning gebruiken. We willen natuurlijk dat onze kindjes uiteindelijk leren praten. Een tweede verschil is dat je met babygebaren niet voor alle woorden een gebaar maakt. Je kiest het woord dat je wilt benadrukken en daar maak je het gebaar bij. Als je bijvoorbeeld buiten aan het wandelen bent en je kindje kijkt naar een vogel die voorbij vliegt, dan zeg je “Ja, dat is een VOGEL” en dan maak je het gebaar voor vogel terwijl je VOGEL zegt.

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin