Steeds meer ouders en pedagogische professionals ontdekken de magie van Babygebaren. Gebaren worden oorspronkelijk gebruikt bij dove mensen en we horen dan ook regelmatig “waarom zou ik een baby gebaren leren als ze niet doof is?”
Het gebruik van gebaren, naast het gewone spreken, is een geweldige manier om de communicatieve vaardigheden te bevorderen. Op die manier wordt communicatie een tweerichtingsverkeer. Zo kan een baby zelf aangeven wat hij wil, ziet of denkt en is dan al instaat zelf het initiatief te nemen een gesprekje te starten.

Maar ook als kinderen al kunnen praten is het gebruik van gebaren een heel mooie aanvulling. Het versnelt het leerproces waarbij de focus op het creatieve ligt en niet op het intellectuele.
Je hoort steeds vaker dat gebaren worden ingezet ter stimulering van de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren een nieuwe taal veel sneller als taal ondersteund wordt door gebaren. Zelfs het middelbaar onderwijs maakt gebruik van deze innovatieve didactiek.
Toch zijn nog veel ouders, kinderopvang en basisscholen niet op de hoogte van de positieve effecten van gebaren bij peuters en kleuters.

De afgelopen twee jaar is het nieuwe programma Kindergebaren Spelend Wijs ontwikkeld voor kinderen vanaf 1,5 tot 4 jaar. Maar ook in het basisonderwijs is dit programma een leuk en leerzame aanvulling op de les. Je kunt het zien als een alternatief VVE@Home programma, dat zowel thuis, in de kinderopvang als ook in het onderwijs toegepast kan worden. De focus ligt hierbij op de brede ontwikkeling en niet alleen op mentaal vlak, maar vooral op fysiek en emotioneel (de executieve vaardigheden). Centraal staat de ontwikkelingsgerichte aanpak; kinderen leren door samen activiteiten te ondernemen.
Er zijn verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van de huidige VVE programma’s waaruit blijkt dat deze niet het gewenste effect hebben. Zie linkje http://ow.ly/GYUQN Ook de manier waarop er momenteel wordt lesgegeven op school zou toe zijn aan vernieuwing. Volgens Mark Mieras (wetenschapsjournalist) zou er een omslag in het onderwijs nodig zijn. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat je je niet zou moeten focussen op cijfers en letters bij peuters en kleuters, maar op de sociale executieve vaardigheden: concentratie, leren beheersen en plannetjes maken.

Ik ben me momenteel aan het oriënteren op het gebruik van gebaren in het basisonderwijs om de samenwerking tussen de kinderopvang en basisschool te bevorderen. Binnenkort meer over wat het programma hierin kan betekenen.

 

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin