Hebben jullie ook een klein (b)engeltje tussen de 1,5 en 2,5 jaar, die z’n eigen wil aan het ontwikkelen is? Wanner je kind op ontdekkingsreis gaat doen ze vaak juist dat wat jij niet wilt. Lekker in de plantenbak wroeten alsof het een zandbak is, de oplader uit je mobiele telefoon trekken, de tv aan en uit… Je hebt vast zelf genoeg van dit soort voorbeelden. Je kan er namelijk van uit gaan dat jou kindje niet de enige is die op zoek gaat naar grenzen. Soms zou je denken dat ze het expres doen om papa of mama eens lekker dwars te zitten, maar dit soms zo lastige gedrag is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Kinderen leren op deze manier wat wel en wat niet mag. Benieuwd hoe Babygebaren kan helpen bij omgaan met ongewenst gedrag?
De meeste kinderen beginnen vanaf deze leeftijd ook met hun eerste woordjes, maar het zal nog wel even duren voordat ze de taal volledig hebben eigen gemaakt. Ondertussen leren ze naast taal ook andere manieren om met ons te communiceren, die niet altijd wenselijk zijn. Slaan, knijpen en soms bijten komt veel voor bij kindjes van deze leeftijd. Juist op momenten dat het even niet gaat zoals je kleintje in gedachten had, is het moeilijk dit op een goede manier duidelijk te maken. En als ze merken dat dit ‘ongewenste gedrag’ er voor zorgt dat ze hun zin krijgen, dan zal dit gedrag zich herhalen. Negeren van deze negatieve aandacht werkt vaak het beste. Maar wat natuurlijk veel fijner zou zijn is als we ons (b)engeltje gewenst gedrag aanleren in plaatst van ongewenst gedrag moeten afleren.

Babygebaren kan  helpen bij het aanleren van gewenst gedrag.

Doordat kinderen zich eerder en beter kunnen uitdrukken met Babygebaren  is tweezijdige communicatie al mogelijk vanaf 8 maanden. Elkaar begrijpen en begrepen worden is nodig om rekening met de ander te kunnen houden. Wanneer je kindje nog niet goed in woorden kan duidelijk maken wat er aan de hand is, is het zo fijn als dit wel in gebaren lukt.
Stel dat je net een broodje gekocht hebt en dat je onderweg naar huis langs een vijver met eendjes loopt en je kindje wil de eendjes voeren maar kan dit nog niet in worden duidelijk maken, dan kan dat heel frustrerend zijn. Babygebaren kunnen je kindje in zo’n situatie helpen bij het duidelijk maken van wat hij wil. Het gebruik van Babygebaren geeft je een beter inzicht in gedachten en gevoelens van je kind en kinderen kunnen gevoelens ook zelf met een gebaar duidelijk maken.

Wanneer we ons kindje gewenst gedrag willen leren is het aller belangrijkste om het goede voorbeeld te geven. Wat kinderen van naturen doen, is dat wat wij volwassenen ook doen. Ze betrekken bij de dingen waar je mee bezig bent is voor je kindje een leuke en leerzame activiteit. Samen de was op hangen, stofzuigen, de plantjes water geven…
Naast deze leuke en  goede dingen, kopiëren kinderen ook ons gedrag waar we niet trots op zijn. Als jij schreeuwt dan zal je kind dit ook nadoen. En als je kindje knijpt of bijt en jij doet dit terug dan leer je je kind dat dit de manier is om te reageren. Laat juist zien wat je wel wilt en geef het goede voorbeeld. Als jij vriendelijk dankjewel zegt als je kindje iets geeft dan leer je je kindje dat dit een goede manier van communiceren is.

 

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin