Gebaren in de kinderopvang en het onderwijs

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor in het kinderdagverblijf? Of zoek je een leuk thema voor een ouderavond of een interactieve workshop voor pedagogisch medewerkers tijdens een studiedag?

Steeds meer pedagogische professionals ontdekken de magie van het gebruik van gebaren bij baby’s, peuters en kleuters. Gebaren ter ondersteuning van het gewone spreken, is een geweldige manier om de communicatieve vaardigheden te bevorderen. Nog voordat een kind kan praten, leren ze al de basisprincipes van communiceren.

Tijdens mijn werk in de kinderopvang kwam ik regelmatig frustratie tegen bij kinderen die zich nog niet goed in woorden konden uitdrukken. Dat zag ik zowel bij een dreumes van 1,5, maar ook soms bij meertalige peuters van bijna 4 jaar. Wanneer ze ontdekken dat gebaren en praten, meer oplevert dan huilen of soms zelfs duwen en bijten, dan kun je heel wat driftbuien voorkomen.

Baby- en Kindergebaren helpt pedagogisch medewerkers en andere professionals effectiever te reageren op de behoefte van kinderen, het bevordert de taalontwikkeling en het verbetert de onderlinge band. Gebaren worden oorspronkelijk gebruikt bij dove mensen en we horen dan ook regelmatig “waarom zou ik een kind gebaren leren als ze niet doof is?”. Het gebruik van gebaren, naast het gewone spreken, is een geweldige manier om de communicatieve vaardigheden te bevorderen. Op die manier wordt communicatie een tweerichtingsverkeer. Zo kan een baby zelf aangeven wat hij wil, ziet of denkt en is dan al instaat zelf het initiatief te nemen een gesprekje te starten. Daarnaast kan het gebruik van gebaren een uitkomst zijn voor kinderen met opvallend gedrag en meertalige kinderen. Door gebruik te maken van gebaren zal een kind al snel kunnen vragen om eten en drinken, een schone luier en zal het kunnen gebaren wat het ziet of waar ze mee spelen wil.

Ook in het basisonderwijs is het gebruik van gebaren een heel mooie aanvulling. Het versnelt het leerproces waarbij de focus op het creatieve ligt en niet op het intellectuele.
Je hoort steeds vaker dat gebaren worden ingezet ter stimulering van de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren een nieuwe taal veel sneller als taal ondersteund wordt door gebaren. Zelfs het middelbaar onderwijs maakt gebruik van deze innovatieve didactiek.
Het Babygebaren©-programma en de Modulen Kindergebaren Spelend Wijs© is een mooie aanvulling op de bestaande VVE-programma’s en een leuk aanbod voor baby’s en jonge kinderen vanaf 6 maanden tot 5 jaar.

Ben je op zoek naar een leuk thema voor een ouderavond? Of een interactieve workshop voor pedagogisch medewerkers op een studiedag? Of een leuke activiteit voor de kinderen tijdens de Kinderboekenweek?
Of wil je een uitgebreide training zodat jullie kinderopvang Babygebaren kan implementeren en jullie kinderdagverblijf/ gastouderbureau daadwerkelijk Babygebaren-gecertificeerd is?
Kindercoaching Spelend Wijs verzorgt presentaties, workshops en cursussen voor professionals.
Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met Babygebaren© en de modulen Kindergebaren Spelend Wijs©.

Je kunt altijd een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Ik kom dan graag bij jullie langs om vragen te beantwoorden en te laten zien wat we voor jullie kunnen bekeken.Voor meer informatie of aanmelden voor een cursus klik hier

DelenFacebooktwitterpinterestlinkedin