Lekker snoepen zonder suiker!
Juist zo rond de feestdag zijn er zoveel lekkere dingen om te eten; chocoladeletters, marsepein, pepernoten, speculaas… “Zo lekker en zo zoet…”. Er zit alleen vaak zoveel suiker in. Voor de gene die hier gevoelig voor zijn weten precies wat suiker met ons doet. Het zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel gevolgd door een snelle daling. Hierdoor heb al snel weer trek om nog meer te eten. Gelukkig zijn er vele gezonde suikervervangers zoals kokosbloesemsuiker, stevia, honing, rijststroop enz. Wanneer je zelf lekker gaat bakken weet je precies wat er in zit! Samen met je kindje suikervrije speculaasbrokken maken? Lees snel verder…

Ingrediënten:

150g havermoutvlokken of speltmeel
130g rijststroop of ander suikervervanger
75g roomboter of kokosolie
1 thee lepel bakpoeder (wijnsteen)
snufje zeezout
1 eetlepel maïzena
6 theelepels speculaaskruiden
50g amandelschaafsel

Verwarm de oven op 170⁰ C en bekleed de bakplaat met bakpapier
Verhaal de havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine. Doe de rijststroop samen met de boter of kokosolie in een pannetje, blijf goed roeren totdat het gesmolten is en zet het vuur dan uit. Doe bakpoeder, zout, maïzena en de speculaaskruiden bij de havermout in de keuken machine en meng alles goed door elkaar. Giet de gesmolten boter/ kokosolie en rijststroop er bij en laat de machine draaien tot je een egale massa hebt.
Strijk het beslag uit op de bakplaat tot ongeveer 1 cm dik en bestrooi met de amandelen. Zet de bakplaat 20 tot 25 minuten in de oven, totdat de amandelen en de randjes van de speculaas licht bruin zijn. Na het afkoelen wordt de speculaas pas lekker knapperig, dus nog even geduld!

Bron: Goed zoet door Nanne Hogeland

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin