Wist je dat samen spelen met je kind niet alleen gezellig is, maar ook erg leerzaam? In de komende periode zal ik verschillende ontwikkelingsgebieden onder de loep nemen en tips geven waarmee je als ouder thuis samen met je kind op ontdekkingsreis kan gaan. In dit blog ontdek je het geheim van samen spelen en hoe je als ouder spelenderwijs de taalontwikkeling kan stimuleren.

Spraak en taalontwikkeling

Hoe zit het met de vroeg- en voorschoolse educatie in de kinderopvang en het basisonderwijs? Eind 2015 werd uitgebreid in het nieuws besproken, dat de vve programma’s in Nederland geen effect zou hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar wat werkt wel? En hoe kun je zelf als ouder je kind uitdagen om zich verder te ontplooien?

Vaak zit het in heel kleine simpele dingen, maar door er net wat bewuster mee om te gaan kan het grote resultaten opleveren. Lekker vrij kunnen spelen is van wezenlijk belang voor de verder ontwikkeling. Door mee te doen aan bewegingsspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken.

Ook de spraak- en taalontwikkeling speelt daar een belangrijke rol in. Juist bij jonge kinderen is het van belang de focus niet te leggen op het mentale, maar op spel en creativiteit. Door middel van verhaaltjes, spelletjes, liedjes, maar ook met behulp van *gebaren kunnen kinderen op speelse wijze de taal verder ontwikkelen.

Uit de eerste gegevens van het langlopende onderzoek pre-COOL blijkt dat een persoonlijk gesprek met je kind meer bijdraagt aan de woordenschat, dan puur een educatieve activiteit. Ook liggen er nog kansen in het vrije spel van kinderen.
Soms hebben kinderen moeite om in hun spel te komen en dan helpt het om gewoon gezellig mee te spelen. Leg je telefoon of tablet even aan de kant en reserveer ongeveer 30 minuten voor je kind om samen te spelen.

Tip: probeer hierbij je kind de leiding te geven en zelf meer volgend te zijn. Vaak kom je tot de ontdekking wat voor geweldige ideeën er allemaal in hun koppie om gaan.

Er zijn zoveel leuke dingen om samen met je kind te doen. Bijvoorbeeld een verhaal maken en deze met een mooie tekening illustreren.

Leg een groot onderkleed op tafel wat vies mag worden. Zet alle knutselspullen klaar, groot papier, pritt, gekleurd papier, krijtjes.
Kijk samen met je kind even naar buiten om te zien welk seizoen het is. Zijn de bomen kaal of zitten er blaadjes aan? Schijnt het zonnetje lekker warm of is het koud en waait het buiten? Zo kun je het verhaal beginnen. “Het was een koude winterdag, het waaide hard en de bomen gingen heen en weer…” Vraag je kind om op het grote papier de wind te tekenen en de bomen die heen en weer waaien.

Gedurende het verhaal kun je steeds vragen stellen zodat het echt een verhaal van jullie samen wordt. Wie is er buiten in de wind? Komt je kind niet zelf met een antwoord dan kun je voorbeelden geven. “Is het de poes…” “Maar wat gebeurde daar nou…”
Langzaamaan krijgt het verhaal steeds meer vorm en wordt het zichtbaar in de tekening van je kind. Je kunt ook vragen stellen over de tekening. Hoe ziet de wind er uit? Waar is de poes? Is de poes verstopt in de boom? Als de tekening klaar is kun je aan je kind vragen het verhaal zelf te vertellen. Wat zie je allemaal op de tekening?

*Het is ook heel leuk om tijdens je verhaal gebaren te maken, net zoals je dat vaak doet bij kinderliedjes. Vooral voor de allerkleinste komt het verhaal dan echt tot leven. Je kunt vervolgens ook aan je kind vragen wat er op de tekening staat en welk gebaar daarbij hoort. “Weet jij nog het gebaar voor regen? Laat maar zien met je handen!”. Willen jullie ook gebaren leren dan kun je een kijkje nemen in de webwinkel bij de leuke dvd’s van Lotte en Max.

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin