Zelf een Kamishibai maken?

kamishibaiEr bestaan verschillende verteltheater in diverse kleuren, soorten en maten. Ze worden gebruikt door theatermakers, bibliotheken maar ook thuis om mee te spelen. Wanneer je het verteltheater op een educatieve manier wilt gebruiken, dan zal het aan een aantal criteria moeten voldoen.

Houd het simpel
De originele Japanse Kamishibai zijn bruin gelakt. Een kleurrijk verteltheater met mooie versieringen trekt de aandacht, maar verstrekt niet de concentratie op het verhaal. De donkere kleur helpt kinderen zich juist beter te concentreren. Zorg er dus voor dat je verteltheater een rustige, donkere kleur krijgt.
Voor de juiste uitstraling kies je voor hout en liever niet voor karton of plastic.
In Nederland zijn veel prentenboeken voor het verteltheater zijn uitgebracht op A3 formaat (afmeting van een vertelplaat is 38,2 cm bij 26,5 cm). Wil je gebruik maken van de vele verhalen die in Japan zijn uitgebracht kies dan voor een internationaal formaat (32,5 cm bij 23 cm).

Wil je een uitgebreide werkbeschrijving voor het maken van een verteltheater ontvangen? Bestel een van de mooie Vertelplaten uit onze webshop en ontvang een gratis werkbeschrijving. Klik hier om je keuzen door te geven.