Op het potje met babygebarenBabygebaren kunnen het zindelijk worden bevorderen. Met het gebaar voor plas of poep kan je kindje aangeven dat hij op het potje moet.

Onze Isa-Belle (18 mnd) deed vanmorgen voor het eerst een plasje op haar potje. Hoera, wat een feest! Wat zou het fijn zijn als ze over een tijd geen luier meer nodig heeft.
De meeste kinderen worden zindelijk als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Over het algemeen zijn meisjes wat vlotter, dan jongetjes. Maar voordat je kind zindelijk wordt, moet hij bovendien goed kunnen communiceren. Als je kind jou niet duidelijk kan maken, wanneer hij op het potje moet, heeft zindelijkheidstraining niet zo veel zin. Babygebaren kunnen hierbij goed van pas komen.
Nog voordat je kind klaar is om op het potje te gaan kun je wel al starten met het aanleren van babygebaren. Al vanaf ongeveer 6 maanden is een baby in staat gebaren te herkennen en te onthouden. Wanneer jullie een aantal basisgebaren onder de knie hebben, kun je gaan uitbreiden met meer gebaren. Hoe handig zou het zijn als je kind het een gebaar kan duidelijk maken dat het een poepje in z’n luier heeft? Of als je kind zelf kan aangeven dat het moet plassen? Je hoeft niet te wachten met het aanleren van deze gebaren totdat het klaar is om zindelijk te worden. Je kunt al veel eerder hiermee beginnen door bijvoorbeeld het gebaar van poep te maken als je je kind verschoont als het gepoept heeft. Ook als je zelf naar de wc gaat kun je dit met een gebaar aan je kind duidelijk maken. Je wijst hierbij met je wijsvinger naar beneden en maakt daarbij het geluid van een plasje pssss. Toen onze Isa-Belle vandaag voor het eerst op het potje ging maakten we het gebaar voor plassen. Gedurende de dag maakt ze regelmatig het gebaar voor plassen en rent ze naar haar potje. Wil jij ook dat babygebaren inzetten bij het zindelijk worden kijk dan snel verder >>>

Delen
Facebooktwitterpinterestlinkedin